• 1

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 2

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 3

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 4

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 5

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

Iskolák és irányzatok a magyar történeti földrajzban

Győri Róbert

2000/2001 őszi félév

 

A szeminárium célja, hogy a magyar történeti földrajz fontos irányzatait áttekintse (némi nemzetközi kitekintéssel), s néhány mérvadó munkát megismertessen. Óráról-órára egy-egy tanulmány, könyvrészlet körüljárásával pillantanánk be a hazai történeti földrajzi műhelyek munkájába. A szeminárium lezárásaként egy dolgozat születne, amely egyetlen kérdés részletesebb kimunkálását tűzi ki céljául. A dolgozat megírásánál nagy hangsúlyt kap a formai követelmények betartása (pl. a hivatkozás, irodalomjegyzék-készítés), illetve a tanulmány-készítés technikájának elsajátítása.

 

Az áttekintendő kérdések a következők lennének:

  1. A történeti földrajz születése. Helyszín: Franciaország. Időpont: a XX. század első harmada.
    • BAKER, Alan K. H.: Megjegyzések a történeti geográfia és az Annales történeti iskola közötti kapcsolatról. In: TÍMÁR Lajos (szerk.): A brit gazdaság és társadalom a XVIII-XIX. században. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen 1999, pp. 13-36.
  2. Magyar történeti földrajz a két világháború között. Milyen lett volna, ha lett volna? A történeti földrajz kutatási területének körülárkolása.
    • BULLA Béla: Hazai történeti földrajzunk múltja, jelene és feladatai. In: Emlékkönyv Szentpétery Imre születése hatvanadik évfordulójának emlékére. Bp. 1938, pp. 73-106.
    • MENDÖL Tibor: Településtörténet, településföldrajz, történeti földrajz. In: Emlékkönyv Szentpétery Imre születése hatvanadik évfordulójának emlékére. Bp. 1938, pp. 312-334.
  3. Történeti topográfia. Kapcsolódások, hasonlóságok és különbségek a történeti földrajzzal.
    • BAK Borbála: Magyarország történeti topográfiája. MTA Történettudományi Intézet, História Könyvtár, Bp. 1997, pp. 11-18.
  4. Szerkezetek és struktúrák: a történeti régió kérdésköre. A földrajz funkcionális térszemléletének megtermékenyítő hatása a történettudományra.
    • FARAGÓ Tamás: Településtörténet, történeti táj, történeti térbeliség. Történeti statisztikai tanulmányok. 5. Bp. 1984, pp. 5-38.
  5. A hazai néprajztudomány térszemlélete. Mennyiben rokon és miben különbözik az etnográfia és geográfia térszemlélete.
    • KÓSA László: Paraszti polgárosulás és a népi kultúra táji megoszlása Magyarországon (1880-1920). (Harmadik, bővített kiadás.) Planétás Kiadó, Bp. 1998. pp. 30-36.
    • ANDRÁSFALVY Bertalan: Néprajzi csoport, kistáj és régió. In: Népi kultúra - népi társadalom. XI-XII. Bp. 1980. pp. 39-58.
  6. Történeti földrajz és tájrekonstrukció. A klasszikus hagyomány folytatása: a nyíregyházi iskola.
    • FRISNYÁK Sándor: Tájhasználat és tájformálás. (A mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Árpád kori földrajzi képe.) In: FRISNYÁK Sándor (szerk.): Az Alföld történeti földrajza. Nyíregyházi Főiskola Földrajzi Tsz., Nyíregyháza 2000. pp. 259-267.
  7. Térszerveződés és közigazgatás. Történeti térszerkezeti egységek vizsgálata a földrajztudományban.
    • HAJDÚ Zoltán - T. MÉREY Klára: A vonzáskörzet-kutatás történeti földrajzi kérdései. In: FARAGÓ László - HRUBI László (szerk.): A vonzáskörzetek gazdasági és közigazgatási kérdései. MTA RKK DTI Közlemények 32. Pécs, 1985, pp. 65-76.
  8. Struktúrák és hierarchiák. Településhierarchia és a történeti régiók kutatása. A kvantitatív módszerek használata.
    • BELUSZKY Pál: Egy félsiker hét stációja (avagy a modernizáció regionális különbségei a századelő Magyarországán). In: DÖVÉNYI Zoltán (szerk.): Alföld és nagyvilág. Tanulmányok Tóth Józsefnek. MTA FKI, Bp. 2000. pp. 299-326.
  9. Történeti anyag - mai módszerek. Mond-e valamit a jelen kutatójának (is) a történeti földrajz?
    • GYŐRI Róbert: Térszerkezeti változások a polgárosodó Kisalföldön. Tér és Társadalom 1999/4. pp. 77-106.
  10. Kitekintés I. A mai angolszász történeti földrajz.
    • TÍMÁR Lajos: A gazdaság térszerkezete és a társadalom. Az amerikai történeti földrajz néhány sajátos kutatási iránya. Történeti Szemle 1985/2, pp. 258-273
    • TÍMÁR Lajos: Témák és módszerek. A 18-19. századi brit gazdaság és társadalom történeti földrajzi perspektívában. In: TÍMÁR Lajos (szerk.): A brit gazdaság és társadalom a XVIII-XIX. században. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen 1999, pp. 5-12.
  11. Kitekintés II. A mai francia történeti földrajz.
    • BENDA Gyula: Történeti földrajz és geopolitika. Régió 1995/4, pp. 165-169.

 

Területi elemzések történeti földrajzi anyagon

Győri Róbert

2000/2001 tavaszi félév

 

A szeminárium célja, hogy a területi elemzések gyakorlatát a hallgatókkal megismertesse, illetve bemutassa, hogy a mai problémák vizsgálatánál használt módszerek történeti földrajzi anyag kutatásánál is alkalmazhatóak. A félév két részre bomlik. Az első öt alkalommal szemináriumi keretek között kerül sor az eljárások bemutatására egy-egy konkrét esettanulmány segítségével. A félév második felében az önálló hallgatói munkára (elemzésre) helyeződik a hangsúly, amelynek ütemét és folyamatát a konzultációs órák rendje szabja meg. A szeminárium lezárásaként egy dolgozat születne, amely az elemzés gyakorlati elvégzését, illetve a legfontosabb elméleti felvetéseket és a konklúziót tartalmazná. A dolgozat megírásánál nagy hangsúlyt kap a formai követelmények betartása (pl. a hivatkozás, irodalomjegyzék-készítés), illetve a tanulmány-készítés technikájának elsajátítása.

A szeminárium menete:

  1. A történeti földrajzi elemzéseknél használható adatok forrásai. Kiadott és levéltári források. Történeti statisztika. A legfontosabb forráscsoport: a népszámlálás.
    • ACSÁDY György: Az 1784-85. évi összeírás és az ezen alapuló népességnyilvántartások. In: KOVACSICS József (szerk.): A történeti statisztika forrásai. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp. 1957. pp. 224-241.
  2. Többdimenziós és többmutatós jelenségek vizsgálata. Bennett-féle pontmódszer, standardizálás, faktoranalízis. A módszerek haszna és alkalmazási módja.
    • BELUSZKY Pál: Egy félsiker hét stációja (avagy a modernizáció regionális különbségei a századelő Magyarországán). In: DÖVÉNYI Zoltán (szerk.): Alföld és nagyvilág. (Tanulmányok Tóth Józsefnek) MTA FKI, Bp. 2000.
  3. Fizikai analógián alapuló elemzési módszerek. Gravitációs modellek alkalmazása a vonzáskörzet-vizsgálatokban. A súlypontmódszer.
    • BENE Lajos - TEKSE Kálmán: Vizsgálatok a népesség területi eloszlásának alakulásáról Magyarországon 1900-1960. KSH Népességtudományi Kutatóintézet Közleményei 9. Bp. 1966.
  4. Területi egyenlőtlenségek vizsgálata. Szórás, Hoover-index és egyéb egyenlőtlenségi mutatók.
    • NEMES NAGY József: Tér a társadalomkutatásban. (Bevezetés a regionális tudományba.) Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Bp. 1998. pp. 42-54.
  5. A térbeliség hatásának vizsgálata. Shift-share analízis és területi regressziónalízis.
    • NEMES NAGY József: Tér a társadalomkutatásban. (Bevezetés a regionális tudományba.) Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Bp. 1998. pp. 55-61.
  6. Konzultáció. A kutatási témára vonatkozó szakirodalom összegyűjtése és ismeretetése
  7. Konzultáció. Az elemzésbe vont statisztikai anyag összegyűjtése és bemutatása.
  8. Konzultáció. A statisztikai anyag elemzésének bemutatása, módszertani és feldolgozási problémák.
  9. Konzultáció. Az elemzés lezárása. A legfontosabb eredmények bemutatása, interpretálása, a dolgozat leadása.

A szemináriumhoz kapcsolódó, haszonnal forgatható kézikönyvek:

  • EDDIE, M. Scott: Ami "köztudott" az igaz is? Bevezetés a kliometrikus történetírás gondolkodásmódjába. Csokonai Kiadó, Debrecen 1996.
  • KOVACSICS József (szerk.): A történeti statisztika forrásai. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp. 1957.
  • NEMES NAGY József: Tér a társadalomkutatásban. (Bevezetés a regionális tudományba.) Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Bp. 1998.
  • SIKOS T. Tamás (szerk.): Matematikai és statisztikai módszerek alkalmazási lehetőségei a területi kutatásokban. Földrajzi Tanulmányok 19. Akadémiai Kiadó, Bp. 1984.

Történeti statisztikai (elsősorban nem területi) módszertani sorozatok:

  • KSH: Történeti Statisztikai Közlemények 1957-1959. (1-3.)
  • KSH: Történeti Statisztikai Évkönyv 1960-1968. (1-8.)
  • KSH: Történeti Statisztikai Füzetek 1979-2000. (1-12.)
  • KSH: Történeti Statisztikai Tanulmányok 1975-1986. (1-6.)
  • KSH: Történeti Demográfiai Füzetek 1985-1997. (1-16.)
© 2018 EJC - Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudomány Műhely