• 1

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 2

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 3

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 4

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

  • 5

    Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudományi Műhely

Teleki Pál és Fodor Ferenc földrajzi munkássága

telekifl19ga

Győri Róbert

Ez a kurzus a hagyományos szövegolvasó szemináriumok sorába illeszkedik. Elsődleges célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Teleki Pál és Fodor Ferenc életművével és képet kapjanak a két világháború közti földrajzról. Nem véletlen, hogy a két geográfus életpályájával nem csak a tudománytörténet, hanem a köztörténet is foglalkozik: Magyarországon a földrajz és a politika kapcsolata talán soha nem volt olyan erős, mint a Trianont követő évtizedekben. A szeminárium arra is törekszik, hogy ezt a sokoldalú kapcsolatot bemutassa. Mindkét geográfus kötődik az Eötvös Collegiumhoz, Teleki a Collegium kurátora, Fodor pedig a földrajzi műhely vezetője volt a két világháború között, ezért az Eötvös collegiumi földrajzi képzés történetének is időt szentelünk.  

A szemináriumi munka a két geográfus szövegeinek tanulmányozására épül, de röviden foglalkozunk a recepciótörténettel is. A félév elején először Teleki és Fodor életpályáját ismerjük meg, majd egy-egy fontos szöveg elemzésével ismerkedünk meg Teleki és Fodor földrajzi hitvallásával. Ezt követően mindenki kiválaszt egy monográfiát a két geográfus munkái közül, amit referátum formájában bemutat. A félév második felében minden alkalommal két referátumra kerülne sor. (Október 8. és 22. között külföldi tanulmányutam miatt nem lesz óra, ebben az időszakban lehet a referátumra felkészülni.) A szeminárium lezárásaként egy dolgozat születne, amely vagy egy kötet átfogó bemutatását vagy pedig egy kérdés részletesebb kimunkálását tűzi ki céljául. A dolgozat megírásánál nagy hangsúlyt kap a formai követelmények betartása (pl. a hivatkozás, irodalomjegyzék-készítés), illetve a tanulmány-készítés technikájának elsajátítása.

Az áttekintendő kérdések a következők lesznek:

  1. Óramegbeszélés. (Szeptember 10.)
  2. Teleki Pál életútja. (Szeptember 17.)
  3. Fodor Ferenc életútja. (Szeptember 24.)
  4. Teleki földrajza. (Október 1.)
  5. Fodor földrajza. (November 5.)
  6. Teleki és Fodor monográfiái. (Referátumok). (November 12 – december 3.)
  7. Teleki és Fodor monográfiái. (Referátumok). (November 12 – december 3.)
  8. Teleki és Fodor monográfiái. (Referátumok). (November 12 – december 3.)
  9. Teleki és Fodor monográfiái. (Referátumok). (November 12 – december 3.)
  10. Teleki és Fodor monográfiái. (Referátumok). (November 12 – december 3.)
  11. Teleki és Fodor recepciója (December 10.)

 

Komplex geológiai és földrajzi terepgyakorlat a Nyugat-Dunántúlon.

Neptun kód?

Sági Tamás, Győri Róbert

 
Társadalom- és történeti földrajzi szempontból főképp Sopront, Kőszeget, esetleg Szombathelyt, valamint a környező (részben burgenlandi) területeket járjuk majd be.
Geológiai rész: Soproni-hegység, alsó-keletalpi metamorf kőzetek és miocén üledékes képződmények, Kőszegi-hegység, Vas-hegy és a szomszédos burgenlandi területek: a Penninikum metamorf kőzetei, bezárt és aktív bányák, kőfejtők.
 

Jogi alapismeretek geográfusoknak

joggeogl19x

Árvai Anett

 
A kurzus fő célja, hogy segítsen eligazodni a jogszabályok, szerződések és egyéb jogi dokumentumok, illetve a különböző jogi eljárások világában, amelyekkel a munkavégzés során várhatóan mindannyian találkoztok majd. Nem a jelenlegi jogszabályok tartalmának bemutatása a cél, inkább azt szeretnénk megismertetni, hogyan lehet tájékozódni az éppen hatályos szabályozásról, illetve segítséget szeretnénk adni a jog által használt speciális nyelvezet értelmezéséhez is – mindezt érthetően, gyakorlatorientáltan, jogász vendégelőadók tolmácsolásában.
A félév során érintett témaköröket szeretnénk a részt vevő hallgatók érdeklődési körének megfelelően kialakítani, így azt az első héten tartandó óramegbeszélésen véglegesítjük. Ekkor beszéljük meg a kurzus kezdési időpontját is (a részt vevők időbeosztásához igazodva).
A kurzus évfolyamtól és szakiránytól függetlenül mindenkinek ajánlott, elvégzése semmilyen előismeretet nem igényel.
© 2018 EJC - Mendöl Tibor Földrajz-Földtudomány-Környezettudomány Műhely